27 rujna, 2024 5:26 pm

Koliko dugo traju televizori?

Andrija Jovićević

Kada i zašto biste trebali zamijeniti svoj uređaj

Želite zadržati svoj televizor što duže, ali ne želite propustiti zabavne i korisne nove značajke. Evo pregleda koliko dugo televizori traju i kada ih treba zamijeniti.
Mnogi od nas su se navikli na ciklus zamjene stare tehnologije najnovijim modelima. Možda dobivamo novi telefon svake dvije godine ili zamjenjujemo laptop svake četiri. No, želimo pronaći savršenu ravnotežu između vrijednosti i performansi, ne samo prilikom kupnje, već i kada tražimo nešto bolje za zamjenu. Naši pregledi televizora pomažu vam da se usmjerite prema onim opcijama koje nude najbolju vrijednost. Međutim, možda niste sigurni kada je pravo vrijeme za kupnju novog televizora. Ovdje ćemo razjasniti.

Koliko dugo traju televizori?
Ako budemo iskreni, moderni televizori ne traju onoliko dugo koliko su nekada trajali. To je uglavnom zbog toga što su komponente televizora postale manje i brojnije. Čak i mala greška u jednom ključnom elementu može uništiti cijeli televizor. Stari CRT televizori iz 1990-ih često su još uvijek upotrebljivi jer su se oslanjali na nekoliko ključnih komponenti. Moderni LED televizori, s druge strane, imaju tisuće (ili čak milijune) malih lampica iza ekrana koje pomažu u proizvodnji slike. Ako čak i jedna lampica prestane raditi, može uzrokovati uočljivu točku na ekranu.

Novi televizori imaju softver koji omogućuje povezivanje s uslugama streaminga i prilagodbu postavki. Međutim, softver ne može popraviti unutarnje greške u televizoru. A kada televizor postane dovoljno star, proizvođač će prestati s podrškom za softver.

Općenito, sretnici ste ako dobijete 5 godina od novog televizora, a problemi su lakši za popravak (poput pokvarenog daljinskog upravljača), umjesto da se radi o težim problemima (poput pokvarene napajanja). Ponekad, televizor može trajati 10 ili čak 15 godina bez problema, iako je to rijetkost.

Kada televizor postaje tehnološki zastario?
Tehnološka ograničenja televizora često su očitija od bilo kakvih softverskih ili mehaničkih problema. Stariji televizori iz 1960-ih do 1990-ih mogu se naći u second-hand trgovinama i još uvijek dobro rade, ali ne mogu se usporediti s modernim modelima kada je riječ o kvaliteti slike i značajkama.

Rezolucija
Televizori obično ne postaju tehnološki zastarjeli kao telefoni ili računala, već zbog novih tehnologija koje čine starije modele manje poželjnima. U posljednjih 25 godina, vidjeli smo stalni porast dostupnih rezolucija, od standardne (480p) do HD (720p), Full HD (1080p), 4K (Ultra HD) i sada 8K. Iako je 4K još uvijek standard, 1080p je generacija iza u pogledu tehnologije. Ništa neće izgledati tako dobro na Full HD televizoru kao na 4K televizoru.

Internetska povezanost i dodatne aplikacije
Drugi faktor koji dovodi do tehnološke zastarjelosti televizora je povezanost. Danas televizori uključuju ugrađeni Wi-Fi ili Ethernet kako bi se povezali s internetom. Ovo omogućava preuzimanje aplikacija za streaming i ažuriranje softvera. Ako vaš pametni televizor izgleda sporo ili zastarjelo, provjerite imate li najnoviji softver instaliran. Međutim, neki televizori mogu imati operacijski sustav koji više nije podržan, što ih čini tehnološki zastarjelima.

Ulazi
Ulazi su još jedan aspekt televizora koji može zahtijevati zamjenu. Moderni video igrački konzole, poput PlayStation 5 i Xbox Series X, zahtijevaju najnoviju HDMI tehnologiju. HDMI 2.1 je tehnologija koja je dostupna samo u novijim televizorima (od 2018. godine). Omogućuje implementaciju raznih vizualnih tehnologija koje poboljšavaju kvalitetu slike. Sve televizore proizvedene prije 2018. su tehnički zastarjeli, no to ne znači da ih morate prestati koristiti.

Kako produžiti životni vijek televizora?
Da biste izvučeli maksimum iz svog televizora, važno je pravilno se brinuti o njemu. Fizička oštećenja mogu skratiti vijek trajanja. Razmislite o postavljanju televizora na zid kako biste ga zaštitili od udaraca. Također, trebate zaštititi televizor od električnih prenapona koristeći zaštitnike prenapona, kao što to radite s računalima.

Održavanje čistoće ekrana je također važno. Prašina i prljavština mogu se nakupljati na ekranu. Koristite mikrovlakna ili specijalizirane proizvode za čišćenje, a ne uobičajene sredstva koja mogu oštetiti ekran.

Osim toga, korisnicima se savjetuje da smanje jačinu svjetla na novim televizorima do maksimalno 80%. To ne samo da poboljšava kvalitetu slike, već također pomaže produžiti vijek trajanja ekrana.

Kada je najbolje vrijeme za kupnju novog televizora?
Ako ste odlučili nadograditi, postoje određeni trenuci u godini kada su popusti na televizore najbolji. Kasni siječanj i rani veljača, neposredno prije Super Bowla, često su najbolje vrijeme za velike popuste. Novi modeli televizora obično izlaze na tržište u proljeće, pa se stari modeli često prodaju po sniženim cijenama.

Kako se riješiti starog televizora?
Iako se stari televizor može činiti teretom, unutra se nalaze vrijedni dijelovi koji se mogu reciklirati. Umjesto da ga bacite, razmislite o recikliranju. Mnogi trgovci nude usluge recikliranja, a možete provjeriti i lokalne opcije za odlaganje elektronike.

Zaključak o zamjeni televizora
Zamjena televizora često je izbor nadogradnje, a ne nužna odluka. Otvara vam mnoge opcije. Provjerite naše preporuke kako biste bili sigurni da pravite najbolji izbor za sebe.

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Google TV protiv Android TV-a

Što odabrati ? Trenutno na tržištu postoji nekoliko varijanti raznih operativnih sustava za televizore. Slijedi …